Överraskning på överraskning i Gdansk, Polen.
- jessicaedin
- 11 mars
- 8 min läsning
50 år? Ja, redan 50 år! Det kändes nästan overkligt när jag i januari började spåna på en överraskningsresa till min man, Peter, som skulle fylla 50 i augusti. Bästa sättet att inte bli deprimerad över sin ålder är att fira som bara tusan! Min systers man, Svein, är född samma dag som Peter. Alltså inte bara samma datum, utan exakt samma datum på samma år. För mig och syrran var det självklart att vi skulle överraska killarna, jag menar gubbarna, med en resa för oss fyra. Vi är alla nämligen lika tokiga i att resa och att se nya platser!
Vi ville åka till en stad som ingen av oss besökt tidigare och det var viktigt med billigt flyg. Att det blev just Gdansk i Polen var bara en chansning som visade sig bli en lyckoträff.
En söndag morgon kl 05.00 “kidnappade” vi våra gubbar för att köra till närmsta flygplats. För mig och Peter blev det Landvetters flygplats. Där kom den första överraskningen för Peter. -"Va? Ska vi flyga?! Har vi tid med det?" Peter visste inte att festen han bjudit in till var framflyttad.
När det var dags för boarding kom överraskning nummer 2 när han såg att det var Gdansk som var vår destination. Den 3:e överraskningen kom när vi på Gdansk flygplats mötte min syster och Svein. -”Surprise!!!”
Jag hade läst en hel del om staden innan resan, förstått att vi gjort ett bra val när vi valde resmål, men resan blev ändå som en överraskning även för mig. Att staden var SÅ fin hade jag inte riktigt förstått. Att den relativt billiga lägenheten vi hyrt var SÅ fräsch och låg mitt ”i smeten” visste jag inte. Att vi äntligen fick känna av en riktig sommar (efter en vädermässigt riktigt piss-sommar i Sverige) med SÅ varmt och underbart väder var ju också bättre än jag någonsin vågat hoppas på.
Gdansk är en vacker kuststad och Hansastad i norra Polen med mångkulturella influenser. Det är enkelt att förstå varför så många turister från jordens alla hörn besöker just Gdansk. Arkitekturen i hjärtat av staden är byggd i en historisk stil från främst 1600-talet. Byggnaderna är otroligt vackra, med små detaljer och utsmyckningar som gör varenda hus speciellt. Staden, i alla fall dess centrala delar, är fascinerande rent och fräscht. Att Gdansk har ett universitet kan vara en av anledningarna till att man ser så många unga människor i staden.
En snabb googling visar att just Gdansk ligger i topp i världen angående livskvalitet i form av säkerhet och levnadsstandard.
Genom att strosa runt och titta på människor och arkitektur tog vi in stadens atmosfär.
För den som älskar bärnsten är Gdansk himmelriket. Bärnsten i form av till exempel smycken, prydnader, schackpjäser, osthyvlar och skohorn säljs överallt i staden. Allt som går att tillverkas kan dekoreras med bärnsten, fantasin har inga gränser. Det finns till och med en gata som nästan bara säljer bärnsten, charmiga gatan Mariacka.
Om man inte är intresserad av smycken eller bärnsten såg jag inte speciellt mycket till shopping i Gdansk, men då besökte vi heller inte någon av de stora shoppingcentrum i och kring staden. Det ska tydligen finnas både för den som gillar äldre traditionella och för den som gillar supertrendiga shoppingcenter.
Hala Targowa är en saluhall i centrala Gdansk. Inne i den vackra byggnaden, som är konstruerad över ett gammalt kloster, finns mest kläder, skor, väskor och “krafs”. På våningen längst ner finns ost, chark och andra polska specialiteter. Utanför hittade vi “guldet” i form av vackra blommor, grönsaker och frukt som fick det att vattnas i munnen. Där fanns också några få stånd där de tillagade god mat till fina priser. Vi tog en välbehövlig paus och diskuterade bland annat hur både grönsaker, frukt och bär kan se så ljuvligt tilltalande ut och smaka så mycket jämförelse med de vi ser i både butiker och på marknader hemma i Sverige. Länderna ligger ju så nära varandra. Vad är skillnaden och varför? Vi funderade vidare över varsin kall pivo, öl, med söta bär som snacks till, men kom ändå inte fram till något klokt svar på frågan.
Just den här resan handlade mycket om att se ett nytt ställe och att njuta av god mat, dryck och trevligt sällskap. Det blev en hel del av allt det.
När jag och syrran "såsade runt" för länge i en butik, eller när jag bara fastnade i mig själv och mitt fotograferande, försvann männen i sällskapet iväg. Det blev dock aldrig svårt att hitta dem igen. Vid närmsta mysiga bar, eller baren som skylade med 2 för 1, där hittade vi 50-åringarna sitta!
Café Szafa var just ett sånt ställe. Billigt och riktigt annorlunda, häftigt inrett med en fin plats i solen för oss 4. Att vår älskade Pippi Långstrump fanns med i inredningen gjorde det hela bara bättre.
Inte långt från Dluga street, den centrala stora gågatan som ständigt är packad av turister, hittade vi det lokala haket Jimmy´s pub. Varken med speciell charm eller mysfaktor, men vi tog chansen att sitta i solen och dricka en billig öl utan att trängas med alla andra turister. Några matvagnar fanns precis utanför puben och vi testade lite polska specialiteter. Oscypek är rökt ost från saltad fårmjölk. Helt ok, men inte bättre smak än någon annan rökt ost jag smakat. Kielbasa smakar korv helt enkelt eftersom det är korv... helt enkelt. Bigos får högst betyg av mig. Vitkål, surkål, kött och korv som fått lite sötma med hjälp av honung. Glass är kanske inte en polsk specialitet, men gott ändå!
Barer med speciella teman har verkligen blivit populärt. Jag fick känslan av att det var extra tätt av tema-barer i Gdansk. På Flisak ´76 hade de verkligen gått all in med sitt sago-tema. Drinkmenyn var utformad som en traditionell gammal sago-bok med vackra bilder. När man beställde från sago-menyn fick man inte bara en spännande drink, man fick också en hel berättelse kring drinken. Den entusiasmerande bartendern berättade även om hur de gärna använde natur och hälsopreparat när de skapade nya drinkar. En häftig upplevelse, men de annorlunda drinkarna var tyvärr inte så goda.
Även baren Pixel var en sk tema-bar där man också fick en liten historia berättad kring drinken man valt. Temat var det härliga 80-talet. Här var drinkarna farligt goda!
Tiki Jungle hade en häftig inredning. Drinkarna här var dock lite dyrare och kändes både blaskiga och tråkiga. En typisk turist-fälla!
Sista kvällen hittade vi Gatsby, en riktigt klassisk cocktail-bar med bred drinkmeny. Hela stället osade av lyx, glamour och elegans.
Längs floden Motlawa finner man ett kullerstensklätt promenadstråk med härlig atmosfär, speciellt kvällstid. Här trängs barer och restauranger på båda sidor av floden.
För att komma över floden går man enkelt över en av broarna, men pass på, med jämna mellanrum snurrar bron åt sidan eller lyfter sig upp mot himlen för att släppa förbi större båtar och då kan du bli fast på "fel sida" ganska länge.
Min syster försvann iväg tidigt en morgon för en träningsrunda/frukostköp och blev borta alldeles för länge. Vi fick oroliga och hungriga vänta länge på våra nybakta frukost-bröd. Min syster hade varken blivit överfallen eller stukat foten, endast råkat komma till bron i helt fel stund och fått tagit en oplanerad paus i powerwalken.
Vilka anledningarna till en resa än är så väcker det alltid tankar och funderingar hos mig, både innan, under och efter resan.
Vid Gdansk Westerplatte var de Polska trupperna positionerade. Den 1-e sept 1939 anföll Hitlers Tyskland Westerplatte och det katastrofala andra världskriget startade.
Att besöka just den historiska minnesplatsen vid Westerplatte är för många turister en självklarhet. Man kan, för att få extra guidning, enkelt åka båt till Westerplatte från centrala Gdansk, bland annat med ett mega-turistiskt piratskepp. Vi hade det på vår “att göra lista”, men tiden räckte inte till.
Gdansk är en av landets äldsta städer. Själva staden bombades nästan sönder och samman under andra världskriget, men återuppbyggdes för att likna hur den såg ut innan kriget.
Staden och landet har ett, minst sagt, omtumlande förflutet. Jag rekommenderar ALLA ett besök på “Andra världskrigets museum”.
På museet kunde vi se och läsa om vad som låg bakom andra världskrigets utbrott. Museet fokuserar mycket på vardagslivet under det 6 år långa kriget, det grymma lidandet hos krigsfångar och alla koncentrationslägrens fångar, förintelse, slavarbete och bombningar. Vi såg också smärta och elände från efterkrigets tid. Under återuppbyggandet av sönderbombade städer var vardagslivet en tuff verklighet med en fattig befolkning utan livsgnista och framtidstro.
Museet var iögonfallande vackert med otroligt häftig grafik, fotografier, filmer, personliga berättelser, galet mycket rekvisita och kulisser som gjorde så att det kändes lite som att vara på plats där i 1940-talets Polen. Allt kändes välarbetat, men det gjorde också att det blev mycket att ta in, både i omfattning och emotionellt. Samtidigt som jag gick runt och inspirerades av museets storslagenhet kastades sorgen som en grå kofta över mig.
När jag kände att jag inte orkade mer gick jag vilse i de många korridorerna. Jag fick nästan panik över att inte hitta ut ur museet. Jag frågade fler om hjälp för att hitta ut, men irrar mig bara längre och längre ifrån utgången. Med våta ögon och skakig röst bad jag en man om att följa mig hela vägen till utgången. -”You can not leave me. I have to get out!” Det kändes nästan som att jag var på väg att kvävas där nere. Jag hade fått nog av grymhet! Väl uppe i friska luften kom tårarna. Det var ledsamheten över hur vi människor behandlar varandra som behövde komma ut.
Det finns många små byar i Gdansks närhet som verkar vackra och intressanta. Vi valde som många andra turister att besöka Sopot. Vädret denna sommar hade varit hemskt. Nu ville vi bada!
När vi väl kommit underfund om vilken biljett vi behövde köpa - vi tror att vi lyckades köpa rätt biljetter från automaten - så var det mycket smidigt att ta tåget till Sopot. Det tog ca 20 minuter och när vi steg av tåget befann vi oss mitt i byn.
Sopot är en vacker bad-ort. Gågatan ner mot havet kantas av restauranger, barer och butiker, samt några stånd med "krims-krams", souvenirer och tavlor. Jag letade mig fram till Krzwy Domek, det dansande huset. Det var inte så spännande som jag trott, men däremot fanns en del annan konst längs vägen värt att titta på.
Europas längsta pir i trä finns här i Sopot. Den agerar småbåtshamn, men är också mycket populär för promenader och gatufester.
Sol och bad är absolut underbart! Efter en stund började dock rastlösheten att göra sig påmind och ingen av oss kunde ligga kvar längre. Vi letade oss till bakgator med små söta trädgårdar. Där kunde vi undgå de flesta turistfällorna. En tapasbar, Tapas de Rucola, var exakt det vi var ute efter. Lite gott och lite blandat att dela på.
Vi var sen redo att åka tillbaks till Gdansk igen. För oss räckte det fint med en dagstur till Sopot.
Mariakyrkan, St. Mary´s Basilica, är en av de största tegelkyrkorna i världen. Att klättra de 412 trappstegen upp i tornet är så gott som obligatoriskt om man har 2 välfungerande ben. Du belönas med en panoramautsikt över staden när du tagit dig 82 meter upp till utsiktsplatsen.
Peter hade tjatat om att prova den polska soppan zurek sen vi landat i Gdansk. Ingen var speciellt hungrig, men efter klättringen ner från tornet skakade våra ben en aning. Att sitta ner en stund passade utmärkt för oss alla 4. Peter njöt i fulla drag av sin lite sura rågsoppa som innehöll kött, potatis och ägg.
Orkar vi mer mat? Ja, självklart var vi tvungna, eller i alla fall sugna, på att vi testa det mest polska av det polska, nämligen pierogi. Polska piroger är som dumplings och finns med hur många olika fyllningar som helst. Mycket gott!
De flesta sevärdheterna i Gdansk låg endast en liten promenad bort. Det var perfekt för oss som älskar att dra på oss bekväma skor och vandra. Vill man ta sig lite längre sträckor var det både billigt och enkelt med både tåg och Uber.
Plötsligt var det dags att säga adjö till min syster, min svåger och till hela staden Gdansk.
"Do widzenia" och tack för fina dagar!
Comments